Vuonna 1976 ilmestyi Yhdysvalloissa TV-sarja, joka yhä tänä päivänä herättää keskustelua ja ihmetystä. Kyseessä on “Kolmas mies Kuuhun”, science fiction -komedia, joka yhdisteli absurdin huumorin avaruuden mysteerien kanssa. Sarjan ideana oli luoda satiirista näkökulmaa avaruusmatkoihin ja kylmän sodan paranoiaan.
“Kolmas mies Kuuhun” seuraa kolmea tavallista amerikkalaista miestä, jotka valitaan epätodennäköisesti Yhdysvaltain ensimmäisen miehittämättömän kuulentoon. Päähenkilöinä nähdään Richard Mulligan Jack “The Ripper” O’Neillina, Joe E. Ross Phil “Crazy” Davisina ja Roger DeKoven Bob “The Brain” Harrimanina.
Tässä komediassa ei ole sankareita, vaan tavallisia miehiä, jotka joutuvat yllättävään tilanteeseen. He ovat kaukana avaruusurheilijoista: Jack on alkoholisti ja hänellä on vakavia parisuhdeongelmia; Phil on impulsiivinen ja hieman hullumainen; Bob taas on peloissaan ja yrittää päästä pois koko projektista.
Sarjan juoni keskittyy heidän odottamiseen ja koulutukseen ennen lentoa, sekä heidän ristiriitaisiin reaktioihinsa mahdollisen kuoleman edessä. He joutuvat läpikäymään absurdeja testejä ja simulaatioita, jotka on suunniteltu valmistautumaan avaruusmatkaan, mutta varsinkin heidän keskinäinen kemiansa ja huumorintajunsa tekevät sarjasta ikimuistoisen.
Sarjan käsikirjoitus oli täynnä ironiaa ja satiiria, joka osoitti Yhdysvaltain avaruusohjelman megalomaanisia pyrkimyksiä ja kylmän sodan paranoidista ilmapiiriä. Esimerkiksi yksi jakso keskittyi heidän koulutussimulaatioonsa kuun pinnalla, missä he kohtaisivat “kuuluotia”, jotka paljastuivat lopulta roskamaisiksi nukkeina. Toisessa jaksossa heidän yritetään valita avaruusaluksen nimi, mutta kaikki ehdotukset ovat varsin typerän kuuloisia – “Super Eagle” tai “The Cosmic Carrot”.
Vaikka sarja oli lyhytikäinen ja koostui vain yhdestä tuotantokaudesta (kuusi jaksoa), se on saanut cult-seuraajan itselleen. Humor, jolla näyttelijät tulkitsivat roolejaan, oli täynnä improvisointia ja luonnetta, mikä teki sarjasta ainutlaatuisen.
“Kolmas mies Kuuhun” – Absurdin komedian parhaita esimerkkejä 70-luvulta!
“Kolmas mies Kuuhun” oli edelläkävijänä yhdistelemällä science fiction ja komediaa tavalla, jota ei ollut nähty aikaisemmin. Vaikka sarja ei ollut kaupallinen menestys, se on saanut tunnustusta myöhemmistä kriitikoista ja katsojista
Sarjan vahvuuksiin kuuluu:
- Originaalinen käsikirjoitus: Satiirin ja absurdin huumorin yhdisteleminen avaruusteemaan oli tuolloin uusi ja rohkea konsepti.
- Loistavat näyttelijät: Richard Mulligan, Joe E. Ross ja Roger DeKoven luotiivat ikimuistoisia hahmoja, jotka tekivät sarjasta todella naurattavan.
- Kohtaukset, jotka ovat ikimuistoisia: Kuten “kuuluotia”-jakso tai avaruusaluksen nimeämiskiista, osoittavat sarjan kykyä luoda absurdeja ja hauskoja tilanteita.
Sarjan heikkouksiin voi laskea:
- Lyhyt kesto: Vain kuuden jakson mittainen tuotantokausi jätti katsojat kaipaamaan lisää “Kolmas mies Kuuhun”-seikkailuja.
- Rajallinen saatavuus: Sarjaa on vaikea löytää suoratoistopalveluista tai DVD-julkaisuna.
Yhteenveto:
“Kolmas mies Kuuhun” on unohtunut helmi 70-luvun televisiohistoriasta. Se oli rohkeasti kokeileva komediasarja, joka yhdisteli satiiria ja absurdia tavalla, joka teki siitä erittäin naurattavan ja muistettavan. Vaikka sarja onkin harvinainen löytö, se on ehdottomasti katsomisen arvoinen niille, jotka etsivät jotain aivan erilaista.
“Kolmas mies Kuuhun” - sarjan merkittävimmät jaksot | |
---|---|
1x01: “The Selection Process” – Hahmojen esittely ja heidän valintaansa avaruusprojektiin. | |
1x03: “Alien Encounter” – Absurdissa simulaatiossa miehistö kohtaa “kuuluotia”, jotka paljastuvat nukkeiksi. |