Elokuvatutkimuksen pariin hurahtaneena olen aina ollut kiehtunut niistä ajoseista, jolloin elokuvateollisuus oli vasta vauvassaan. Myös vuonna 1903 ilmestynyt “The Great Train Robbery” on mielenkiintoinen esimerkki siitä, kuinka tuolloin tarinoiden kertomiseen ja visuaalisen ilmaisun luomiseen käytettiin varsin rajoitettuja keinoja. Silti tämä lyhyt 12 minuutin elokuva onnistuu luomaan jännittävän ja hauskan tarinan varkaudesta, joka tapahtuu tuolloin moderneilla rautateillä kulkevalla junalla.
“The Great Train Robbery:n” taustalla oli Edwin S. Porterin vahva näkemyksestä elokuvan mahdollisuuksista kertomuksen rakenteeltaan ja tempoiltaan luomaan uutta tyylilajia. Hän onnistui yhdistelemään useita kuvaosia yhdeksi tarinaksi, mikä toi tuolloin uudenlaista dynamiikkaa näytöstilaan ja vahvisti elokuvan asemaa itsenäisenä taiteena. Vaikka “The Great Train Robbery” oli kaupalliselta menestykseltäänkin merkittävä, se on myös historiallisesti arvokas dokumentti siitä, kuinka elokuvanteon tekniikka kehittyi 1900-luvun alussa.
“The Great Train Robbery:n” juoni:
Elokuva aloittaa rauhallisella maisemalla, jossa näemme junan kulkevan läpi Amerikan länsirannikon tyypillisen aavikomaisemman. Pian kuitenkin jännitys kasvaa, kun nähdään neljä maskisankaria ryöstämässä postivaunua rautatieläiskylässä. Ryöstäjät ampuvat ja haavoittavat vahtijaisia ja pakenevat ratapihalla odottavalla hevosvetoisilla ajokalulla. Elokuva etenee nopeasti ja näymme maskien takana piilottelevat ryöstajat viettämässä rauhallisia hetkiä, kunnes heidät lopulta saavuttavat virkavallan.
Näyttelijöistä ja tekotavasta:
Elokuvassa ei käytetty nimettyjä näyttelijöitä, vaan rooleihin valittiin henkilökuntaa Edison Manufacturing Companystä. Tällöin tavat olivat erilaisia kuin nykyään ja kuuluisuuden tavoittelu oli sivuseikkaa verrattuna työskentelyyn taiteen parissa.
Teknisesti “The Great Train Robbery” on vaikuttava tuolloisen aikansa näkökulmasta: kuvauksissa käytettiin ulkona kuvattaessa sekä luonnonvaloa että keinotekoisia valaisimia, mikä toi elokuvaan realistisuutta ja syvyyttä. Kuvaustekniikoilla luotiin myös dynaamista jännitystä, kun kamera liikkui raiteiden vierellä ja seurasi ryöstäjien vauhdikkaita liikkeitä.
Elokuvan merkitys:
“The Great Train Robbery”:n ansiosta elokuvateollisuus alkoi siirtyä yksinkertaisista dokumentaarisista kuvauksista kohti selkeämpää ja pidempää tarinankerrontaa. Elokuva loi pohjan genreille, joita myöhemmin nimitettiin “Westerneiksi” ja “Action-seikkailuiksi”.
Elokuvan vaikutus näkyi myös tekniikan kehityksessä: ohjaaja Edwin S. Porter käytti “The Great Train Robbery:ssa” uusia kuvauskulmia, kuten lähikuvausta ja objektiivia kameraa liikuttaessa. Nämä innovaatiot edistivät elokuvan taiteellisen ilmaisun ja antoivat mahdollisuuden kertoa monipuolisempia ja jännittävämpiä tarinoita.
“The Great Train Robbery”:n katselukokemus:
Nykyään “The Great Train Robbery:ta” on vaikea nähdä täysin alkuperäisessä muodossaan. Elokuva on kuitenkin restauroitu useita kertoja ja saatavilla DVD- ja Blu-ray-levyillä sekä suoratoistopalveluissa. Vaikka elokuva onkin lyhyt ja mustavalkoinen, se on edelleen viihteellisesti arvostettava ja historiallisesti merkittävä teos.
Yhteenveto:
“The Great Train Robbery”:n katselukokemus on kuin ikkunan avaaminen menneisyyteen. Elokuva antaa kurkistuksen siihen, kuinka elokuvateollisuus kehittyi alkutaipaleellaan ja miten vahvat visiointi ja innovaatiokyky johtivat uuden taidemuodon syntymiseen.