Vuonna 1988 elokuvateatterit täyttyivät jännityksestä ja toimintakohtauksista, kun Universal Soldier saapui valkokankaalle. Tässä Roland Emmerichin ohjaamassa science fiction -elokuvassa kuoleman kokeneet sotilaat herätetään takaisin eloon, geneettisillä manipulaatioilla muutettuna täydellisen aseiden käsittelijöiksi. Elokuva on vahva kuvaus sodan kauhuista ja ihmisen luontaisesta halusta selvitä, vaikka se tarkoittaisi eettisten rajojen ylittäminen.
Tarina sijoittuu lähelle tulevaisuutta, missä kahden armeijan sotilaat, Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) ja Romeo (Dolph Lundgren), ovat joutuneet kohtalokkaaseen konfliktiin Vietnamin sodassa. Molemmat kuolevat taistelussa, mutta heidät herätetään eloon salaiseen Unisoll-projektiin, jossa heitä geneettisesti modifioidaan täydelliseksi sotilaiksi.
“Universal Soldierissa” onkin kiinnostava tematiikka eettisten rajojen ylittämisestä. Onko oikein käyttää kuolleiden ruumiita asevoimien vahvistamiseksi? Elokuva ei tarjoile selkeitä vastauksia, vaan jättää katsojan pohtimaan näitä kysymyksiä.
Näyttelijät ja hahmot:
-
Jean-Claude Van Damme: Hänen roolinsa Luc Deverauxina on täynnä taistelutaitoja ja draamaa. Vaikka Deveraux on alun perin ohjelmoitu tappamaan, hän alkaa kyseenalaistaa omaa rooliaan ja muodostaa ihmisyyteen sidotun siteen nuoreen tietokoneteknikkoon Veronica (Ally Walker).
-
Dolph Lundgren: Hänen hahmonsa Romeo on Deverauxin vastine, ja hänet on myös ohjelmoitu tappajaksi. Romeon vahva läsnäolo ja karismaattinen esitys tekevät hänestä elokuvan ikimuistoisen antagonistin.
-
Ally Walker: Veronica todistaa Universal Soldier-projektin julmuutta ja auttaa Deverauxia löytämään itsensä uudestaan. Hänen hahmonsa tuo tarinaan myös naisperspektiiviä ja ihmisen luontoa tutkivan filosofian elementtejä.
Tekniset ominaisuudet:
- Ohjaaja: Roland Emmerich
- Käsikirjoitus: Richard Rothstein, David Peoples (yhteistyössä)
- Musiikki: Basil Poledouris
- Valokuvaus: Karl Walter Lindenlaub
- Tuotantoyhtiö: TriStar Pictures
Visuaalinen ilme ja tehosteet:
Elokuva oli aikansa edelläkävijä erityisesti erikoistehosteiden osalta.
Tekniikka | Kuvaus |
---|---|
Animaatio | Käytettiin sotilaiden liikkumisen ja taistelujen dynamiikan luomisessa |
Miniatyurit | Luotiin realistisen näköisiä rakennuksia ja ympäristöjä, jotka tuhoutuivat räjähdyksissä |
Vastaanotto:
Universal Soldier sai ilmestyessään ristiriitaisia arvosteluja. Jotkut kriitikot kehuivat elokuvan action-kohtauksia ja Jean-Claude Van Dammen karismaattista esitystä, mutta toiset kritisoivat tarinan kliseemaista juonta ja liioiteltuja tehosteita.
Silti Universal Soldier onnistui taloudellisesti. Elokuva tuotti yli 100 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti. Se sai myös kaksi jatko-osaa: Universal Soldier II: Brothers in Arms (1999) ja Universal Soldier III: Return to War (2000), jotka eivät kuitenkaan yltäneet alkuperäisen elokuvan tasolle.
Universal Soldier on edelleen suosikkiselokuvia action-fanien keskuudessa ja se on osoitus siitä, että 1980-luvun lopulla tehtiin myös mielekkeitä tieteiskohtauksia. Elokuva tarjoaa jännittävän katselukokemuksen ja antaa pohtimaan eettisiä kysymyksiä sodasta ja teknologiudesta.
Kirjallisuus:
- Emmerich, Roland. “Universal Soldier: The Making of a Sci-Fi Action Classic.” (2018)
- Van Damme, Jean-Claude. “The Muscles from Brussels: My Life in Movies.” (2006)