Vuonna 1966 ilmestyi italialais-ranskalainen jännityselokuva “Vihan yö” (Vengeance Is Mine), jonka ohjasi Juan Lladó. Elokuva, joka oli tuolloin melkoinen menestys, onkin varsin mielenkiintoinen tapaus sekä genreellisten ominaisuuksien että visuaalisen ilmeen puolesta. “Vihan yö” sekoittaa aineksia lännenelokuvasta ja noir-trilleristä luoden ainutlaatuisen tunnelman täynnä kostoa, petturiutta ja salaperäisyyttä.
Elokuvan juoni keskittyy espanjalaiseen insinööriin Miguel Sáncheziin (tähdittää italialainen ikoninen näyttelijä Franco Nero). Miguel paljastaa menettäneensä koko perheensä hirmuissa palossa, jonka syynä ovat vihdoin kätkettyjä salaisuuksia ja kostonhimoa ajaneet toimet. Tragedian jälkeen Miguel aloittaa yksityisen tutkimuksen löytääkseen syyllisen ja kostamaan. Hän löytää itsensä kuitenkin monimutkaisesta verkosta, jossa pelinappulaina ovat paitsi mustasukkaisia rakastajia (Brigitte Bardot esittää vahvaa roolia), myös korruptoituneita virkamiehiä ja hämärän puolelle eksyneitä rikollisia.
Miguelin polku kostoa kohden kulkee Espanjan aurinkoisista rannoista Ranskan pimeisiin kaduihin. Elokuva on täynnä jännitystä ja kiehtovia käänteitä, jotka pitävät katsojan otteessaan alusta loppuun. Visuaalisesti “Vihan yö” on myös varsin mielenkiintoinen. Juan Lladó käyttää valoa ja varjoa taitavasti luodakseen tunnelman täynnä mystiikkaa ja uhkaa.
Näyttelijät ja heidän rooliensa syvällinen analyysi
Näyttelijä | Rooli |
---|---|
Franco Nero | Miguel Sánchez |
Brigitte Bardot | Marie |
Stephen Boyd | Pierre |
Massimo Serato | Antonio |
Franco Nerosta tuli “Vihan yössä” ikoninen roolihahmo. Hänen esittämänsä Miguel Sánchez on moniulotteinen hahmo, joka painii paitsi menetyksensä kanssa myös kostonhimojen ja oikeudenmukaisuuden kysymyksillä. Nerolla on kyky näyttää sekä haavat että voima Sanchezin persoonassa – hän on mies, joka ei anna kostoplaneettojensa hävitä.
Brigitte Bardot esittää Marieta, vahvaa ja itsenäistä naista, joka joutuu Miguelin kostokiertoon. Bardotin rooli tuo elokuvaan sensuelliutta ja mystiikkaa.
Stephen Boyd esittää Pierreä, miehen, joka on myös sidoksissa tragedian tapahtumiin. Boydin hahmo on monimutkainen ja epäselvä; katsoja ei voi olla varma, missä hänen lojaalisuutensa lopulta lepää.
Massimo Serato näyttelee Antoniota, miestä, jolla on tärkeä rooli Miguelin menetyksissä. Seraton esitys tuo elokuvaan ilkeää karmaa ja psykologista syvyyttä.
Teemat ja niiden merkitys “Vihan yössä”
Elokuva käsittelee useita vahvoja teemoja, kuten:
-
Kosto: Elokuvan keskeinen teema on Miguel Sánchezin kostohimo. Hänen motiivinsa ovat ymmärrettäviä, mutta elokuva ei anna yksinkertaisia vastauksia siihen, onko kosto oikeutettua ja miten se vaikuttaa kostajana toimivaan henkilöön.
-
Petturius: “Vihan yössä” petturiutta esiintyy monissa eri muodoissa. Miguel Sánchez petturetaan rakkaidensa taholta, mutta myös yhteiskunnan rakenne paljastuu pettäväksi.
-
Oikeudenmukaisuus ja lain yläpuolelle nousseet teot: Elokuva kyseenalaistaa oikeusjärjestelmän kykyä toimia oikeudenmukaisesti kaikissa tilanteissa ja kuvaa, mitä tapahtuu kun ihmiset ottavat lain omiin käsiinsä.
-
Rakkaus ja menetys: Miguel Sánchezin menetykset ovat elokuvan keskiössä. “Vihan yö” tutkii rakkautta sekä menetyksen aiheuttamia tuskaa ja vihaa.
Visuaalinen ilme ja musiikki
Juan Lladó ohjaa taitavasti ja luo jännittävään tarinaan sopivaa tunnelmaa. Elokuva on kuvattu Euroopan eri maisemissa, jotka lisäävät elokuvan visuaalista vaihtelua ja auttavat kuvaamaan Miguel Sánchezin matkaansa. Musiikki (säveltänyt Stelvio Cipriani) on myös vahva osa “Vihan yössä” – se luo sekä romantiikkaa että uhkaa, täydentäen tarinan tunnelmaa erinomaisesti.
Yhteenveto
“Vihan yö” on mielenkiintoinen ja monimutkainen jännityselokuva, joka kannattaa nähdä. Elokuvan vahvat teemat, kiehtova juoni ja loistavat näyttelijäsuoritukset tekevät siitä ikimuistoisen kokemuksen.